Tuesday, December 11, 2012

ÕNNETERAAPIAST ja PII ELUST

Kui novembris sai kahel järjestikusel päeval ära vaadatud sellised kaks maiust nagu Skyfall ja Argo, siis detsembri esimene nädal pakkus võimaluse jällegi kahe väga väha hea filmi vaatamiseks ning samuti, kahe järjestikuse päeva vältel. Jää või uskuma, et aasta parimad filmid tulevadki minuni paarikaupa :)
Sedapuhku olid filmideks eluline SILVER LININGS PLAYBOOK ja Ang Lee lavastatud visuaalne kompvek nimega LIFE OF PI. Mõlemast siis ka veidi juttu.






SILVER LININGS PLAYBOOK (Õnneteraapia) on film, mida soovitaks küll igaühele. Lugu meie enda keskelt, lugu kus haakuvad inimeste teed, kelle elu on olnud kõike muud kui laupäevane jalutuskäik pargis. Pat (keda kehastab hiilgavalt Bradley Cooper) vabaneb vaimuhaiglast kodusele ravile. Pool aastat on mees aega veetnud ja tablette neelanud kliinikus, kuhu inimesed pagendatakse ravile kui närvisüsteem või midagi muud sarnast peaks üles ütlema. Kuidas ja mismoodi ta sinna sattus, jääb juba ekraanilt vaadata.
Ootamatult aga satub Pati teele noor ja äärmiselt kena naabruses elav naisterahvas Tiffany (auhinda väärt rolliga saab hakkama planeedi hetke üks anekamaid ja säravamaid naisnäitlejaid Jennifer Lawrence). Ka Tiffanyl on keeruline minevik.
Väga suurt energiat kogu loole annab omakorda Pati isa, keda kehastab vanameister Robert De Niro (ja ka tema teeb siin oma viimaste aastate parima rolli, vaat et Oscari nominatsiooni väärt soorituse). Mees on suure hurraaga tagasi, seal kus ta olema peab - õigete rollide juures!
Ühesõnaga, põimuvad mitu liini, hargevad suhtepuntrad ja alati leidub keegi, kes on mingil määral teisest inimesest sõltuvuses. Sündmusteahel on niivõrd huvitavalt ja ootamatult vaatajateni toodud, et seda vaadates ja selle väga head dialoogi nautides lendavad need 120 minutit nii kiirelt käest, et ei saa arugi. Aru saab vaid filmi lõppedes seda, et see oli pagana hea. Näitlejate ansambel aasta üks tugevamaid! 9/10

LIFE OF PI (Pii Elu) - Alustuseks kohe, et antud filmi paigutan mina kindlasti lõppeva aasta kolme parima hulka! Tõeline meistriteos, mis paitab kõiki meeli.
Film ise põhineb raamatu põhjal, mida seni peeti filmimatuks materjaliks. Aga meisterlavastaja Ang Lee käe all on see võimalikuks saanud ja veel kuidas! Visuaalselt ülitugev, seninägematu 3D (esimest korda minnakse spetsiaalse 3D kaameraga vee alla) ja äärmiselt kaasahaarav loo jutustus - need on märksõnad, miks seda film tuleb AINULT KINOS näha, vähemalt esimesel korral. 
Sisu kohta ei hakka midagi ette rääkima, kes teab see teab ja kes tahab teada, saab uurida filmi tutvustusest, näiteks kino kodulehelt. Aga vahele jätta see film oleks patt. Soovitan, soovitan, soovitan! 10/10

On kuramuse veider ja ebaõiglane kui... ühesõnaga sellist varianti ilmselt ei eksisteeri, et need 2 filmi jäeks ilma parima filmi Oscari nominatsioonidest. Igatahes auhinnad on õhus, seega marss kinno!
Life of Pi kinodes alates 21.dets, kuid juba tehakse erinevaid eellinastusi. Ideealne pühade film!




No comments:

Post a Comment